Sorteren:
Relevantie
Prijs oplopend
Prijs aflopend
Nieuwste bovenaan
Oudste bovenaan
Alfabetisch
Sorteren:
Relevantie
Prijs oplopend
Prijs aflopend
Nieuwste bovenaan
Oudste bovenaan
Alfabetisch
Filter
Wat is V-groef Laminaat?
V-groef laminaat is een type laminaat waarbij de planken zo afgewerkt zijn dat de kanten van laminaat afgeveld zijn.
Hierdoor ontstaat er een groef tussen de planken wanneer deze tegen elkaar aan zitten. Deze groef heeft de vorm van de letter ‘V’, waarvan ook de naam v-groef laminaat is afgeleid.
Bekijk V-groef Laminaat
Maar wat is een laminaat vloer?
Laminaat is een vloer dat uit 4 verschillende lagen bestaat:
1. een kunststof onderlaag, meestal melamine;
2. een drager, meestal High-Density Fibreboard;
3. een laagje bedrukt papier (vaak bedrukt met een houtstructuur);
4. een kunststof toplaag, meestal melamine versterkt met korund (aluminiumoxide).
Wanneer u op zoek bent naar een
laminaat is de bedrukking vaak het belangrijkste omdat dit de uitstraling geeft van de vloer.
Bij een topkwaliteit bedrukking is het laminaat bijna niet meer te onderscheiden van een houten vloer. Niet alleen door de print, maar ook door een lichte bewerking. Hierdoor krijgt het oppervlak een voelbare structuur en worden de eigenschappen van echt hout nauwkeurig nagebootst.
Het eerste wat we doen bij het uitzoeken van een
laminaat is kijken naar de bedrukking. Past het bij mijn woning. Wil ik toch een lichtere of een donkere vloer? Maar kijk ook naar de kwaliteit van het HDF. HDF bepaalt namelijk de uiteindelijke kwaliteit van de vloer. Hoe beter de HDF-laag is, hoe kleiner de kans dat het laminaat krom gaat trekken. Wanneer een laminaat krom trekt sluiten de planken niet meer op elkaar aan, hierdoor kunnen er kieren ontstaan in de vloer en dat is iets wat we niet graag willen!
Al met al hoe dikker de HDF-laag, hoe stabieler de planken zullen zijn!
6 mm laminaat
7 mm laminaat
8 mm laminaat
9 mm laminaat
10 mm laminaat
Wat is een goede ondervloer voor laminaat?
Welke ondervloer is nou de juiste? Onder iedere zwevend te leggen
laminaat moet een geschikte ondervloer komen te liggen. Wanneer je niet de juiste ondervloer installeert kan het woongenot danig verstoord worden. Daarnaast is het toepassen van de correcte ondervloer van grote invloed op de levensduur van uw kostbare vloer, of dat nu vloerbedekking, hout of laminaat is! Alle ondervloer hebben wij direct op voorraad liggen. Wij zijn de specialisten in ondervloeren dus als u advies nodig heeft kom dan naar Vloervoordeel.nl of bel!
Laminaat op vloerverwarming kan dit?
Alle laminaatvloeren van Vloervoordeel kunnen probleemloos gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Maar let wel op de volgende punten: Volg steeds de laminaat leginstructies, tenzij anders vermeld. De installatie van een vloerkoelingssysteem of combinatiesysteem van vloerverwarming en –koeling kan onder strikte voorwaarden. In geval van een elektrische vloerverwarming die op de chape/dekvloer ligt en dus direct onder de ondervloer en laminaat geïnstalleerd wordt, raden we een systeem aan met een maximum waarde van 60W/m². Indien het vermogen hoger is, verwarmt de vloer te snel en te abrupt, waardoor het laminaat zich niet tijdig kan aanpassen aan de nieuwe temperaturen. Dit kan aanleiding geven tot problemen aan de planken (vervorming, HDF die scheurt, …). Bij een elektrisch systeem dat ingegoten is in de chape/dekvloer, zijn er geen problemen of extra beperkingen aangezien de chape/dekvloer als veiligheidszone functioneert (vertraagt de opstijgende warmte). Het is voldoende dezelfde adviezen en aanbevelingen te volgen als bij de vloerverwarming op basis van warm water.
Een uitgebreide instructie leest u hier Laminaat op Vloerverwarming
Gebruiksklassen van laminaat vloeren
De dikte van een laminaat plank, de kwaliteit van het materiaal bepalen de duurzaamheid van een laminaat vloer. Alle soorten laminaat worden op bepaalde eigenschappen getest, denk hierbij aan; de slijtvastheid, indrukweerstand de vocht- vlekbestendigheid. Om dit soort testen met de eigenschappen overzichtelijk te maken wordt het laminaat onderverdeeld in gebruiksklassen.
Klasse 31 (AC3)
6mm laminaat licht gebruik woonkamer/slaapkamer kwaliteit
Klasse 31/32 (AC3/AC4)
7mm laminaat normaal gebruik woonkamer, hal en keuken / intensief gebruik slaapkamers.
Klasse 32 (AC4)
8mm laminaat zwaar/ intensief gebruik woonkamer, hal, keuken en slaapkamers.
Klasse 33 (AC5)
10mm laminaat extreem zwaar gebruik woonkamer, hal, keuken en slaapkamers.
Vaak hoe meer structuur een laminaat heeft hoe slijtvaster het laminaat is.
Een V-groef maakt het laminaat sterker i.v.m. vocht omdat de randen dan minder snel kunnen gaan opzwellen, dus een vierzijdige V-groef maakt het laminaat nog sterker.
Kliksystemen van een laminaat vloer.
Er zijn 2 verschillende kliksystemen bij laminaat vloeren.
Dat is zonder kopse veer en daar kan in principe elke ondervloer onder gebruikt worden uiteraard afhankelijk van de situatie van de dekvloer (vlak of niet, wel of geen vloerverwarming en woonhuis of een appartement).
G5/G6 drop down klik is met een kopse veer daar moet een druk vaste ondervloer gebruikt worden die maximaal 2mm/3mm dik is.
Anders bestaat de kans dat het kopse veertje los komt waardoor de plank niet meer vast zit op de kopse kant.
Moet een laminaat vloer acclimatiseren?
Ja! Laminaat moet altijd 48uur acclimatiseren in een niet vochtige ruimte op kamertempratuur tussen de 18 en 22 graden alvorens deze gelegd mag worden. Verder moet het laminaat minimaal 8mm en maximaal 10mm vrij gelegd worden van alle obstakels.
Laminaat moet altijd in verband gelegd worden van minimaal 40cm zodat de vloer stabiel blijft liggen.
Als je laminaat legt in verschillende ruimtes boven de 50m² moet je verplicht voor de garantie een dilatatieprofiel plaatsen om de ruimtes te scheiden van elkaar. De klant beslist natuurlijk altijd zelf of ze dit ook daadwerkelijk willen toepassen.